Home Madu Asli Agama Islam OneXOX Resepi Masakan

KEK PELANGI PUDING KARAMEL






BAHAN 1-GULA HANGUS
2sudu besar gula
1sudu air

BAHAN 2-PUDDING CARAMEL
1cawan susu cair(kalau xde-1/3 cawan susu pekat campur air jadikan cair)
1cawan susu pekat manis
1sudu esen vanila
1/2 sudu tepung kastard(xletak xpe)
3biji kuning telur(kuning saja yerrrr)-putih simpan yer
2biji telur

BAHAN 3-KEK
140gm tepung naik sendiri(kalau xde boleh guna gandum)
25ml minyak masak
20ml minyak jagung(kalau xde,gantikan minyak masa so jdi 45ml)
3biji kuning telur-putih simpan yer
70gm gula castor(blend je gula biasa baru sukat)
1 sudu serbuk penaik(bagi yang guna gandum je k)
135ml air masak

BAHAN 4-MERINGUE
6biji putih telur(diambil dari lebihan putih telur masa wat lapisan kek n puding tu)
70gm gula castor
1sudu cream tartar-xletak xpe


CARA-CARANYA:

1-Panaskan semua BAHAN 1 dalam loyang sampai nampak keperangkan dan gula dan mula hancur...lepastu ratakan dalam loyang..hati2 jgn smpai telebih hangus,nt pahit... hati2 panas gula hangus tu...mama ee dah pnh kena,abis nampak isi tgn..eerrrrrr tkut kottt.orite,lepas tu ketepikan...

2-masukkan semua  BAHAN 2 dalam satu bekas...kacau perlahan..kalau boleh telur tu masukkan last..hati2,jgn kacau sampai buih2..nt xcantik puding tu,nt berlubang2 plak..kacau lembut tau..pastu tapiskan masukkan dalm loyang gula hangus tu(BAHAN 1)..dia akan bunyi macam keretakan gituww..ketepikan..

3-Pukul BAHAN 3.pukul lembut je...gaul nga senduk pun boleh jerrr...xpayah nk hard rock yer pukul yang ni..bajet dah sebati. then ketepikan..

4-Pukul BAHAN 4 sampai kembang..yang ni baru korang hard rock k...kembang n lembut tau yang ni, xjadi yang ni ,mmg hancur lah...tgk warna dia putih bekilat cantik,pastu dia jd soft peak,macam tanduk gitu,pahtu bila korang terbalikkn bekas,BAHAN ni x jatuh kebawah..korang goncang pun dia xjatuh...agak klu dh jd gitu ..setel lah..

5-So, BAHAN 3 & BAHAN 4 ni korang campurkan yer, jagung campur kesemua terus tapi masuk separuh2..masukkn separuh BAHAN 3 ke BAHAN 4 separuh.. then kaup2.pastu masukkan semua BAHAN 3 ke BAHAN 4..korang bahagikan kepada berapa bekas, kalau guna 4 warna,bahgikan kepada 4 bekas lah..then letaklah pewarna feveret korang tuh...

CARA NAK MELAPIS PELANGI.....

korang lapiskan atas BAHAN 2 yer..bila korang letak tu dia nampak terapung2 atas BAHAN 2 tu...teruskan proses melapis yer....

5sudu biru,5sudu merah,5sudu hijau,5sudu kuning
4sudu biri,4sudu merah,4sudu hijau,4sudu kuning
3sudu biru,3sudu merah,3sudu hijau,3sudu kuning
2sudu biru,2sudu merah,2sudu hijau,2sudu kuning
1sudu biru,1sudu merah,1sudu hijau,1sudu kuning.

6-Bakar dalam oven 1jam suhu 170-180...bergantung atas avon masing2 tau...api atas bawah...agak2 dh masak leh sejukkan..kalau xmasuk tambah 5-10 min..

7.pastikan betul2 sejuk baru terbalikkan.. masa terbalikkn tu prepare kain nk lap gula hangus yang melelah nt..OKEYY SELAMAT MENCUBA...


Kalau xpaham tanya yer,,,,,kalau dh cuba n jadi sudi2 la attach gmbr..sharing is caring gtu...kalau ada tips bgthu jugak yer...

No comments:

Post a Comment