KARIPAP PUSING
BAHAN A
150gm gandum
2sudu tepung jagung
100gm majerin
BAHAN B
350gm gandum
40gm
air sejuk
garam secubit
CARA-CARA
1.satukan bahan A hingga sebati.kalau rasa keras tambah majerin,kalau rasa lembik tambah gandum.gaul sampai jadi doh.apabila dah jadi doh,buat bentuk bola-bola.
2.satukan bahan b biar sebati,kalau keras tambah majerin atau air,kalau lembik tambah gandum.buat smpai jadi doh yer.yang ni pun sama buat bentuk bola-bola..make sure jika bola bahan A tehasil 10,bahan B pun 10 juga
3.selepas dah jadi bola kedua2nya.korang ambil bola bahan B then canai jadi leper.leper tu xnipis xtebal..then lepas siap canai,letak bola A dalam doh yang dicanai tadi ..jangan canai tau bola A tuh.bungkus
bola A tu yer..bungkus tau jangan penyet lak..haaaa rupa bola yang lepas dibungkus cam picture kat bawah ni..
4.Apabila dah siap dah satukan. korang canai plak skali lagi doh yang dh dicantumkan td tuh..canai kiri canai kanan jd bulat n leper ..pastu korang amik pisau potong bahagian center doh yang dicanai ni ke bawah..
5.lepas potong tu,gulung 360 darjah yer..bentuknya akan jd seakan2 siput gitu...tgk picture bawah kalau xpaham nk gulung..
6.lepas siap gulung.. canaik memanjang dari atas kebawah..lepas canai gulung balik tau..siap gulung,dia akan jadi macam roll dah,so potong dua yer.bila dah potong korang akan nampak pusaran kat yang potong tadi..
7.canai untuk yang kali terakhir tau..oppsss jgn canai bahagi pusaran tu..canai bahagia atas dia tu...canai bulat sampai nipis pastu lepas siap boleh lah masukkan inti dalam tu
8.apalagi kelim la....so dah siap..selamat mencuba...xpaham tanya..tq :)
No comments:
Post a Comment