Home Madu Asli Agama Islam OneXOX Resepi Masakan

Tuesday, 1 July 2014

free glitter text and family website at FamilyLobby.com

Assalamualaikum rakan2 bloggers and silent readers..hari ni  ee nak kongsi resepi nasi lemak sambal bilis dan ikan tongkol TERENGGANU since suami orang Terengganu.....hummmmm nasi lemak ni boleh dikatakan feveret lah..especially suami Ee..dia mmg suka sgt nasi lemak ee buat ni..jika diberi pilihan untuk makan nasi lemak,dia more prefer nasi lemak yang ee buat.katanya xjumpa sambal nasi lemak sedap macam ni..dia kata lah..by the way,citarasa smuanya berbeza..lain orang lain rasa...okey pape lah kan..klau korang nk cuba dipersilakan lah..



NASI LEMAK

  • 2cawan beras
  • 1 1/2cawan santan(ee guna 1kotak santan ayam brand)
  • 1ulas bawang merah(mayang halus)
  • 1inci halia(potong halus)
  1. Basuh beras dan toskan
  2. masukkan santan dalam beras dan sedikit air sampai jadi  paras yang sesuai untuk tanak nasi tu.macam korang tanak nasi biasa lah.
  3. tabur bawan dan halia
  4. .then tanak lah smpai masak.ee guna yang elektrik je..senang kan..


SAMBAL BILIS

  • 3labu bawang besar*
  • 3ulas bawang putih*
  • 2-3sudu ikan bilis*
  • cili boh-pastikan yang kampung-(kalu kat sini ee guna jenama kura-kura ataupun jenama cili boh sedap),kalau xde blend sendiri lada kering
  • 1inci lengkuas-hiris halus
  • 1-2 gengam Ikan Bilis
  • gula melaka/nisan
  • garam 
  • asam jawa (sedikit jer)
  • minyak utk mengoreng
  1. blens semua bahan *
  2. panas kan minyak lebih kurang satu senduk atau ikut kesesuaian
  3. bila dah panas goreng ikan bilis separuh masak,kalu nk garing pun leh...
  4. lepas tu masukkan bahan kisar tadi dan lengkuas kedalam kuali yang ada minyak n ikan bilis goreng tuh..tumis smpai naik bau yer...
  5. masukkan cili boh..kalau yang nk blend cili kering tu,make sure sebelum blend tu rendam dulu cili ngan air panas,cuci2 n buang biji yer...blend smpai betul halus..
  6. tunggu seketika biarkan dia pecah minyak betul...(pecah minyak tu bila nampak berminyak atau minyak dah keluar kt permukaan)..kalau still xpecah minyak,tambah sedikit air..
  7. apabila dah pecah minyak masukkan gula melaka,asam jawa,garam...rasalah nk macam mana nk manis ke,nak masam2 ke,masin ker..
  8. apalagi..siap dahh....klau rasa pekat boleh tambah air...
SAMBAL IKAN TONGKOL(ni orang terengganu je makan rasanya)
disebabkan suami orang terengganu..so mesti buat la yang ni...
  • ikan tongkol
  • 4-5 keping asam gelugor/asam keping
  • garam,gula(sedikit)
  1. rebus ikan tong besam asam gelugor dan garam..
  2. pastikan kalau nk makan esok,malam ni dah rebus..sbb nk biarkan rasanya sebati..
  3. just masukkan kan dalam sambal bilis tadi je...


HIASAN

  • Timun batang
  • Telur
  • Kacang tanah
  • Ikan bilis(goreng garing)-optional
  1. goreng kacang tanah tanpa  minyak
  2. goreng ikan bilis
  3. rebus telur n potong timun
  4. hiaslah cantik2..
  5. kalau nk letak kangkung ganti timun batang leh gak(celur)

No comments:

Post a Comment