NASI DAGANG TERENGGANU MUDAH
Assalamualaikum.... raya dah nak dekat..
.cam ne persiapan raya yer...nak masak ape yer...
hummm xtahu la nak masak ape.....
Satey&Nasi Impit Kuah Kacang ???
Nasi Mandy Ayam ??
Nasi Kabsa??
Nasi Dagang???
atau xpayah buah ape..sekadar angkat kuih je???
ape je lah kan...okey kat sini nak share resepi
NASI DAGANG TERENGGANU MUDAH DAN SEDAP...
cewahhhhh sedap ke...haruslah kan...
tanpa membuang masa jom kita teroka resepi Nasi Dagang Terengganu nih...
boleh buat menu untuk hari raya nanti yang tinggal berapa hari je lagi..
IKAN TONGKOL:
-rebus dulu ikan tongkol besama 2-3 asam keping sampai masak...
-air tu letak paras2 ikan je..jgn banyak
-toskan,air rebusan simpan dan boleh rebus telur dalam air rebusan ni jugak atau rebus skli ngan ikan...
NASI:
-2cawan beras biasa
-1/2 cawan beras pulut
-3ulas bawang merah #
-1labu bawang merah besar #
-1inci halia #
-2sudu besar halba #
-2 1/2 cawan santan cair+sedikit garam
-2cawan santan pekat...
# = terpulang nak letak banyak mana...halba & bawang banyak lagi sedap
CARA-CARA:
-Rendam beras lebih kurang 2-3 jam..
-panaskan pengukus...
-kukus beras yang ditoskan selama 20minit..
-selepas 20min berlalu..angkat, tuangkan santan cair bersama bahan bertanda #
-kukus lagi 30min..
-setelah 30min, angkat dan tuangkan santan pekat.jika nasi dah nampak lembut,xperlu habiskan santan pekat tu...dan kukus sampai masak..lebih kurang 20min..
-kalau nasi masih keras..sila tambah santan atau air..seeloknya tambah santan..
-SIAP DAH BAB NASI....
GULAI IKAN TONGKOL:
-Ikan tongkol yang dah direbus
-1/2-1inci halia*
-1/2-1inci lengkuas*
-3-4labu bawang besar*
-3ulas bawang putih*
*=blend/kisar
-cili boh/cili kering kisar(ikut kepedasan)
-1-2sudu rempah nasi dagang atau any rempah gulai
-santan cair(agak2 yer,berdasarkan kepekatan yang korang nak)
-air rebusan ikan
-gula melaka,gula,garam
-1sudu kerisik
-cili padi
-2sudu Madu Tualang Asli(optional)
-2sudu Madu Tualang Asli(optional)
CARA-CARA:
-tumis bahan * sampai pecah minyak...
-masukkan rempah nasi dagang
-masukkan cili boh/cili kering kisar ikut kepedasan...sy guna bnyak nk bg kuah merah dan tumis sampai betul2 pecah minyak yer...baru cantik...
-nak kasi pecah minyak tambah sikit air..
-once dah pecah minyak..masukkan air rebusan ikan tadi..masuk gula melaka dan kerisik
-tambah air jika terlalu pekat...
-masukkan santan cair...santan ni masuk sikit2.jgn bnyk sgt jgn kurang sangat..moderate la...kalau rasa kurang merah wrnanya,boleh tambah cili boh
-perasakan ikut citarasa,nak manis ka,masin ka,masam ka..ikut lah...letak madu bagi yang guna madu
-last skli masuk ikan,cili padi..biar sekeetika mendidih then angkat..
-mudah kan...
ACAR:
bagi yang suka makan ngan acar boleh wat acar..
-bancuh sedikit cuka,garam dan gula,ikut citarasa,
-timun,carrot,kubis,halia,bawang..dihiris...dan masukkan dalam bancuhan air cuka tadi..siap..
Sebenarnya saya xpandai nak wat nasi dagang terengganu ni sbb saya pure kelate..since suami orang terengganu so nak xnak kena tahu lah masakan terengganu..Alhamdulillah nasi dagang ni suami kata sedap..boleh buat raya...of course saya rasa teruja n bangga sbb ni masakan terengganu tapi i boleh buat u ikut taste hubby yang sangat cerewet bab makan..nak makan sedap..kalau xsedap mmg direct uols dia kata xsedap..tapi sgt bagus dapat suami berterus terang so that we can improve our performance.. kalau suami yang asyik ckp masakan isteri dia sedap even xsedap mmg smpai bila2 lah bini dia xthu n xkan improve sbb ingt masakan sedap..then bila hidang kat orang lain,orang ckp sdp even xsedap sbb nak amik hati punya pasal..jadi sifat berterus terang suami itu mbuatkan kita jadi pandai masak..dan orang lain makan pun puas hati..kita nak bg makan kat orang kena bagi sedap tau..orang puas hati dapat pahala..
SELAMAT MENCUBA :)
No comments:
Post a Comment