Home Madu Asli Agama Islam OneXOX Resepi Masakan

Monday, 7 July 2014

SINGGANG TULANG SEDAP!!!KAW KAW



Bahan-bahannya seperti gambar kat atas
  • 500gm tulang lembu...bahagian rusuk banyak isi..nak bahagian lain pun ok je
  • bawang halia lengkuas...tegok kat gambar atas tu...banyak tu lah(mayang halus macam gambar)
  • biji ketumbar 3 sudu...direndam dalam air nk bagi lembut...lepas rendam korang tumbuk sampai lumat macam gambar atas tu...
  • 2sudu kerisik...kerisik yang asli yang pure yang kampung lagi sedap...kerisik yang kat hypermarket normally xsedap..bau pelik...kerisik ni penting nk bg kelainan pada bau dan rasa tau
  • cili boh/cili kering mesin.letak dalam 3-4 sudu,atas kepedasan yang nak  (..kalau nk pkai cili boh pun sila beli yang kampung..yang x campuran.yang hypermarket kebiasaan rasa xsedap,bau pelik,dan masin...kalau xde yang kampung korang tumbuk giling cili kering atau mesin...sblum blend tu,pastikan rendam dalam air panas dlu nak bg lembut dan x kasar masa mesin...kat terengganu jenama kura2)
  • akhir sekali 3 liter air....dan campur smua bahan kat atas dalam air...macam gambar atas...dan jeram atas api sampai tulang empuk..jeram sampai air tinggal 1000 liter atau suku dari sukatan 3liter tadi...
  • dan perasakan dengan garam serta gula...opppss lupa letak 1-2keping asam keping/gelugor
  • bahan tambahan...saya letak 1 sudu budu cap ketereh...huhhhh memang kaw gilerrr lah.sbnrnya ni rahsia ,xramai tahu.....yang xmakan budu jgn letak..
  • pastikan kuah x cair n xpekat sgt....kalau warna x merah sgt boleh tambah cili boh...
****cili boh dan kerisik sgt penting..silap beli yang xsedap,mmg xsedap lah singgang ni..pastu ketumbar lagi bnyk lgi sedap...singgang ni klu lengkuas bnyk sedap...beware pilih lengkuas sbb ada setengah lengkuas jeni pahit...beware pilih asam keping sbb ada yang jenis pahit...nt rasa lari...


SELAMAT MENCUBA :)

No comments:

Post a Comment