
Assalamualaikum semua.... selamat menyambut 4 ramadan...bagaimana puasa anda semua hari ni..OK x??ke KO dah..apa2 pun sama2 lah kita berusaha untuk menjalan ibadah puasa dengan sempurna kerana puasa dapat memberi syafaat kepada kita di akhirat..dan jangan lupa perbanyakkan membaca Al quran yer..
Pengajaran Yang Boleh Diambil Dari Hadis:
1- Di antara kelebihan ibadat puasa ialah ia akan memberi syafaat kepada orang yang berpuasa pada hari kiamat kelak apabila umat Islam menunaikannya secara sempurna dengan meninggalkan makan, minum, hawa nafsu, bercakap dengan percakapan yang diharamkan, melihat kepada benda yang diharamkan dan mencari rezeki melalui cara diharamkan.
2- Kelebihan bacaan Al-Quran di mana ia akan memberi syafaat kepada orang yang membacanya pada hari kiamat kelak.
.
Okey sekarang EE nak share resepi untuk menu berbuka puasa kat korang...haaaa resepi apa tu???Ikan merah 3 rasa..actly ni resepi untuk siakap 3 rasa tapi disbabkan ee ade ikan merah je so adaptasikan siakap 3 rasa jd ikan merah 3 rasa...i think ikan merah lagi sedap dr siakap 3 rasa.... bila makan ikan 3 rasa ni ,tiba2 rasa rindu kat mama kat Kelate... sbb mama ee selalu wat siakap 3 rasa,kadang bawal 3 rasa..hummmm sedap sangat dia buat..tapi ee x share resepi dia la sbb lupa nak belajar daa..ni resepi versi diri sendiri...sedap x sedap hanya orang lain leh nilai...apa2 pun ee gemar sgt nk share kat semua orang resepi2 ni ...ye lah kalau kita ikhlas,bila orang masa guna resepi kita bagi kita dapat pahala tau...sbb kadang masak ni ilmu...dan kalau orang boleh pakai,ia termasuk ilmu yang bermanfaat gitu... apabila kita mati semuanya terputus kecuali 3 perkara, ANAK SOLEH,SEDEKAH JARIAH,ILMU YANG BERMANFAAT... so inshaAllah resepi2 yang ee share kat korang bermanfaat bagi korang n kalau ee mati nanti ia mampu menolong ee kalau korang still guna pakai resepi ee share...
tu lah hasilnya.....heheee..hummmm puasa ni rasa terliur la plak...x per...sabar yer... jom sama2 try buat menu berbuka nanti.... hummm yummmyyyy...
IKAN
1. Ni yang paling penting dalam resepi kita hari ni...Ikan merah/sikap/bawal atau ikut citarasa masing2 lah..
2.pastikan ikan ni dah dicuci bersih direndam dengan limau kasturi dan asam jawa,cuka untuk buang bau hanyir dia,nanti xselesa lak nak makan kalau hanyir kan...
3.Rendamkan dia selama berberapa minit..biarkan dia beristirehat dalam tu je k..jgn kacau dia..
4.semetara biarkan ikan tu berSPA..sediakan bahan seterusnya.
5.lepas dia siap spa,lumurkan tepung jagung yang dicampur garam kunyit...
BAHAN TUMIS
- Mayang 3 ulah bawang merah,4ulas bawang putih,ketuk 1 batang serai,cili padi sedikit sbb nak bagi pedas...okey settle yang ni..ketepikan...ni jadikan bahan tumis yer..
- Seterusnya potong dadu capsicum/cili bengala merah kuning...nak tambah hijau pun leh..ee xletak sbb xde stok..cili bengala merah ee letak lada merah besar je..pastu potong dadu juga tomato dan timun batang..ni just basic..korang nak tambah apa2 itu ikut creativity masing2.
- OPPPSSSSSSSS!!! lupa lakk hehe...ee letak brokoli dan cauliflower lepas tu potong dadu nenas..nenas dalam tin pun sedap juga..since xde nenas tin ee guna nenas biasa jer..
- boleh juga letak sayur campur yang ada jual dalam hypermarket tu..yang dalam tu ada carrot dadu,kacang hijau bulat,jagung...haa yang tu lah..boleh jugak letak...
CARA-CARA
- gorang ikan yang dilumur tepung jagung dan garam kunyit smapai garing..ketepikan..skrang kita beralih utk buat sos/kuahnya
- Tumis BAHAN TUMIS sampai naik bau...
- masukkan cili boh 2-3sudu,sos cili 2-3sudu, sos tomato/tomato puree 2sudu,1sudu sos tiram...
- masukkan sedikit air nk kasi ada kuah sikit...ikut kepekatan yang anda nak
- masukkan perasa garam,gula,rasa2 sendiri la...dah cukup rasa masam2 manis pedas,boleh masukkan sayur2 tadi..tunggu sekejap bagi sayur tadi lembut...
- PASTIKANA ada rasa masam,manis,pedas...sbb tu nama 3RASA..ada sesetengah letak daun limau purut last tu..tapi ee xsuka..so depend on lah nk rasa cmne...
- tuangkan atas ikan yang siap digoreng td...simple kan??
assalam. ikan kalu masak 3 rasa memang sedap. mel kalau masak, suka letak sayur banyak2 sampai tenggelam ikan dalam pinggan. uhuu
ReplyDelete